Muziek

Musicoloog, docent muziek en sopraan: mijn reis met muziek, en dan met name vocale muziek, heeft me al op heel wat interessante plekken gebracht.

Zo zing ik Keltische traditionele muziek in de originele Gaelic-talen uit Schotland en Ierland: Gàidhlig en Gaeilge, sta ik op diverse festivals en podia met Keltische shows en concerten, die ik altijd een vleugje fantasy meegeef, reis ik naar Schotland voor vocal weeks en zing ik met veel plezier in het vocale ensemble Frisii. 

Ik geef workshops en ga graag steeds een stukje dieper in mijn eigen ‘healing voice’. Let’s keep exploring en stem geven aan wat in ons zit!

 

Failte ort fhèin, welkom bij jezelf!

"It is written somewhere deep within our skin."

“You see
We are still kings and queens
Outlines of our crowns
still visible in the shimmer
Gowns and boots
still wardrobes that we
own
Our battlehorses
standing saddled and ready
so mount
and draw your sword
There is an entire court
under the sun and the moon
waiting
waiting for their queen to come home
waiting for their king
to reclaim his throne”

Op 30 April 1994 gebeurde er iets heel bijzonders op televisie. Ik was negen jaar, stond in de woonkamer toen op de tv de pauze-act van het Eurovisie Songfestival werd aangekondigd. Ik hoorde de presentatoren in unisono roepen: “Ladies and gentlemen… Riverdance!” Ik wist nog niet dat wat ik toen zag later mijn leven zou veranderen.

Klanken uit het oude Ierland vulden de ruimte en een prachtige vrouw in een traditionele mantel betrad het podium. Ze danste op een manier die ik nog nooit had gezien en me tóch heel bekend voorkwam. Plotseling klonken bonzende drums en Michael Flatley danste het podium op. Ik stond aan de grond genageld en zelfs met mijn negen jaar voelde ik dat hier geschiedenis geschreven werd.

En dat was ook zo. Als de dag van gisteren hoor ik nog steeds dat oorverdovende applaus na de act van Riverdance, de enige pauze-act die historischer werd dan het evenement zelf. Michael Flatley en zijn Riverdance veranderden voorgoed het aangezicht van Ierse dans, de Ierse cultuur en Ierse muziek. En het veranderde iets in mij.
Ik wist namelijk voor het eerst in mijn jonge leven iets 1000% zeker: dit wat ik net gezien heb heeft iets te maken met mijn toekomst.

In de jaren die volgden maakte het leven dat ik de herinnering aan 30 April 1994 bíjna vergat…

Maar wat bij je ziel hoort verlaat je nooit écht.

In 2017 zette ik voor het eerst voet op Keltische bodem en op dat exacte moment kwam het allemaal weer terug: de muziek, de dansers, en vooral: het gevoel. Het gevoel dat zei: “Dit hoort bij jouw toekomst.”
Ik wist het weer toen ik vanaf 2017 iedere paar maanden in mijn eentje naar Keltisch gebied zou vertrekken en Ierland en Schotland tot mijn tweede thuis mocht gaan rekenen. Ik wist het toen ik Schots-Gaelic leerde spreken en ik wist het toen ik mijn stem vond in de Keltische traditionele muziek: “Dit zit in mijn ziel, mijn spirit, deze muziek en ik horen bij elkaar.”

Met ontzettend veel plezier geef ik shows en concerten, alleen en met muzikanten, met de mooiste vocale ‘hauntingly beautiful’ traditionele muziek uit Schotland en Ierland.

Ik ontmoet je er graag!

New video's

The music video for ‘An raibh tú ar an gCarraig‘ is now on YouTube.